RSS

Muškarci se ne žene takvim ženama (Sex i grad)

10 мај

Povede se danas razgovor o knjigama – dobre, loše, lake. I kad malo bolje razmislim nema lake knjige iliti lakog štiva – jer, ako izuzmemo da je ovo gramatički potpuno nepravilno, ta, takozvana laka literatura u svakom slučaju dovede do glavobolje. Ovako ili onako. No, jedna od tih lakih postala je, zahvaljujući televiziji, štivo na kom su se „učile“ i čini mi se, ponekad, preučile one koje su mislile da feminizam i ženska prava izgledaju baš tako – jednostavno i lako kao u bajci.

Mislim na „Sex i grad“. Mislim na seriju, ne na knjigu. Objasniću malo kasnije zašto. Milioni devojaka i devojčica odrastaju već koju deceniju u ubeđenju da je život bajka u kojoj se zabavljaš do mile volje, ideš sa zabave na zabavu, ponekad nešto malo i radiš, momci ti prosto uskaču u krevet (ali ako se neko vreme i zabavljaš sa nekim od njih, nije problem što ih menjaš kao tašne, od sezone do sezone), i kad ti sve to dosadi, tada dođe onaj pravi, oženi te, rodiš dete, ali čak i ako ne možeš da ga imaš, šetaćete kuce i ludo se voleti. I sve to uvek uz red seksa. Svaka od navedenih stavki. Posao – seks – izlazak – seks – kafa – seks – zabavljanje – seks – venčanje – seks… I tako dok vas smrt ne rastavi.

Tako devojčice iz prethodnog pasusa jedva čekaju da porastu i da počnu da žive seks i grad. Problem ponekad  predstavlja to što nisu iz grada, ali je i to lako rešivo – preseliš se i sve legne na svoje mesto – kad dođeš u grad samo na to nakalemiš seks.

Ovo je serija o Keri Bredšo i njenim drugaricama. Ovo je serija o lagodnom životu žene koja je došla u grad, postala kolumnista, ili bi to u današnje vreme mogla da bude i blogerka, nebitno, zarađuje prosečno, ponekad nema baš mnogo toga za jelo, ali zato ima garderobu koja, po komadu vredi kao delovi nameštaja u stanu prosečnih nas, a sve zajedno vredi kao omanji ili sada već, osrednji stan u Srbiji. Keri nije muški već ženski san. Njoj se dešavaju sve te bajkovite stvari – upoznaje Zverku, koji je voli baš takvu, neurednu, nemarnu, nedoraslu, večitu devojčicu. Povremeno on nestane iz njenog života i te praznine ona uvek popuni nekim sasvim pristalim tipom, od kojih bi, skoro svaki, realno bio mnogo bolja prilika za odavde do večnosti, samo je imao jednu malu manu – nije imao dovoljno novaca, da budemo realni.

Šarlot je muški san. Fina, pristojna, odmerena, dovoljno mudra da zna gde je granica preko koje se ne prelazi – ako želiš ozbiljnu vezu i koje se granice smeju preći, ako je to tako, pomalo usput. Ona uspe da ulovi bogatog muža, da propati uz njega i zlu svekrvu, razvede se i nađe bogatog finog momka, ne preterano lepog, ali očaranog njome dovoljno za svaki njen hir, pa čak i da „uveze“ devojčicu sa Istoka jer za sreću treba samo još tako malo – a kad zapne, onda podmažeš novcima.

Samanta  je tajni san mnogih žena – tj. njen način života je maštarija mnogih. Bogata, ostvarena žena – menja muškarce, da bi na kraju završila sa nekim koliko se sećam, duplo mlađim od nje. Svi tajni snovi na jednom mestu. No, o njenom liku i delu neki drugi put, insprativna je za priču, pa bih samo jednu svoju asocijaciju dodala za kraj priče o njoj  – čuvaj se svojih želja – mogu da se ostvare.

Miranda – nije ničiji san – njen život tako liči na život svake prosečne žene – kuća, posao, običan momak, slučajna trudnoća, kompromis – život u predgrađu sa porodicom ili centar sveta i džet-seta sa prijateljicama. I ona bira porodicu. Tako obično i tako prozaično.

I da se vratim na Keri Bredšo i njenu fatalnu ljubav sa bogatim Zverkom – koju je na trenutak poljuljala pojava još bogatijeg Rusa. To što je bio stariji, totalno drugačiji od nje, sa drugog kontinenta, sa drugačijim običajima i navikama, nije joj smetalo. Zbog njega je prestala da piše, napustila Menhetn, Ameriku, prijateljice, sve u šta se čitavi nebrojeni niz epizoda klela da su najvažnije stvari u životu, zbog čega je raskidala sa svim drugim momcima kojima je to ranije smetalo. Sad, odjednom da li zbog sata koji je počeo da otkucava ili zbog nečeg trećeg, sve pada u drugi plan. Ode Keri. Ostaše njih tri. Ode Keri, a Zverka se baš tada seti da ne može bez nje. Kad je otišla. Ode Keri, a Zverka za njom.

I, sad bih se vratila na knjigu – ili na papirnu verziju „Sex i grada“. Ne znam da li ste istu čitali, ali ako jeste, znate da se je sličnost više u detaljima.. I jasno je da su producenti, shvativši potencijal knjige proširivali priču u nedogled, dodajući originalu staze i stranputice koje, na kraju, kao i i knjizi, vode u Pariz. Koje, kao i na kraju vode i Zverku u Pariz. Ali, postoji jedna kvaka. Neka bude 22. Na kraju serije sve devojke i devojčice su se rasplakale od sreće – jer princ te uvek pronađe i učini časnom gospođom. Otplakale su i one koje su verovale da su jednom naišle na princa – pa se ispostavilo da niti su one princeze niti su njihove bolje polovine plave krvi. Da vode živote sličnije Mirandinom. Ali, otklapala sam i ja – jer je serija poturila jednu veliku laž. Knjiga se, ipak malo drugačije završava.

Zverka se ne oženi s Keri. Ne mogu da vam citiram poslednje redove knjige – jer sam je poklonila – ali poenta je u tome da su žene poput Keri zanimljive da zbog njih preletite pola sveta, da ih zovete u pola noći kad vam je teško, da vam budu zanimljive onako nesnađene u vremenu i prostoru, pomalo šašave, nežne, krhke, raščupane, otkačene, pomalo na svoju ruku, ali i to ima svoju granicu. Jer, kad dođe vreme da obuku belu haljinu, ona im uvek nekako izmakne. Ona pripadne nekoj Šarlot koja je pomalo dosadna, ali uvek uredna, pristojna, zna kad je dosta i kada prestaje zabava i počinje realni život.

Na kraju – u knjizi, Keri ne oblači venčanicu. Ostaje sama jer, kako ono Zverka kaže – muškarci se takvim ženama ne žene… (ako neko ima knjigu pri ruci, bilo bi divno da tih nekoliko redaka dokuca u komentar…)Keeri

Advertisements
 
17 коментара

Објављено од стране на 10. маја 2014. in Svakidašnji ritmovi

 

Ознаке: , , , ,

17 одговора на “Muškarci se ne žene takvim ženama (Sex i grad)

 1. ironijexl

  10. маја 2014. at 10:03 pm

  Po meni je jedina lošija stvar od nečitanja čitanje ovakvog štiva. Tačnije: čitanje ovog je zakucavanje klinova u kovčeg nečitanja…

   
  • Marina Majska

   10. маја 2014. at 10:18 pm

   🙂 Ja sam zakucala jedan klin – pročitavši je kada je serija počela. Možda sam zakucala jedan ekser u taj sanduk, ali – recimo i ja sam često samo raščupana romantična devojčica koja hoće pre kraja da sazna kraj…

    
   • ironijexl

    10. маја 2014. at 10:34 pm

    Svi smo u istoj kaši. Nisam lažni moralista i esteta koji se navodno gnuša na neviđeno, seriju jesam povremeno gledao. Radi se o tome da takav način života ne praktikuje ni 2% Amerikanki, a kamoli da je ta banalizovana slika sveta primenjiva kod nas. To je samo američka medijska propaganda, trovanje čovečanstva preko medija i u tome su uspešni. Ja imam teoriju da su Gir, Stalone i Ston, za 30g. više kreirali shvatanje života savremenod Srbina nego što su Sveti Sava, Pupin, Milanković i ostali naši veliki ljudi – 3 veka unazad. Naime – oni glume da je to život, a mi podražavamo tu lošu glumu koja nema veze sa životom.

     
   • Marina Majska

    11. маја 2014. at 8:59 am

    Pa da. Današnje devojčice više ne gledaju Sex u gradu :), danas su moderne vampirske serije, tj. danas se propagira nešto sasvim treće, možda čak i opasnije od zabluda o četiri drugarice, ali o tom potom. No, tužno je kad odrastaš na američkoj zabludi, o sličnim stvarima pisao je Kapor – ima ona sjajna priča o devojkama iz 90tih godina koje u nekoj kuhinji u malenoj kući peglaju svoje haljine i montiraju se, kako Momo kaže, i stvaraju privid da su princeze, jer tako su videle da treba, ne bi li ulovile svog princa, a onda se posle ponoći ponovo vraćaju u svoje šupice…

    Knjigu sam dobila na poklon, pročitala i poklonila. Od svega me je opčinila samo ta poslednja rečenica – iskrena i istinita – da muškarci ne žene takve devojke – iskreno, to nije potpuna istina, ima divnih primeraka muškog roda kojima se omakne da za životnu saputnicu izaberu sanjarku ali, takvi muškarci su takođe sanjari – pa dobiješ jedan veliki san… A ne maštaju svi o snovima – neki maštaju mnogo realnije, a takvi sitkomi ih ubeđuju da su nemoguća pa još čuda ostvarljiva. Uh, naporna sam, ovih dana 😀

     
 2. Dejan

  10. маја 2014. at 11:59 pm

  Svaka Vam čast ! Ne volim da lažem. Knjigu nisam pročitao..ali rekle su mi One još davno – odgledaj seriju da bi nas razumeo .. i jesam.. na kraju nisam razumeo Sebe..

   
  • Marina Majska

   11. маја 2014. at 9:00 am

   Naravno… moraš biti iz neke takve priče da bi razumeo, a dobro je što nisi…

    
   • Dejan

    11. маја 2014. at 5:01 pm

    Hvala 🙂

     
   • Dejan

    11. маја 2014. at 5:14 pm

    Ovo mora otići na moj profil..iako imam utisak da ih niko ni ne čita..mislim na moje priče na FB..Hvala vam Majska.. 🙂

     
   • Marina Majska

    11. маја 2014. at 6:43 pm

    🙂 Raduje me što vam se svidelo. Svaka priča nađe svog čitaoca. Izgleda je ova najviše pronašla vas 😀 Hvala vam!

     
   • Dejan

    11. маја 2014. at 11:05 pm

    Baš 😀 Jer sam zbog „Žena“ koje su to „zahtevale“ buljio u seriju svaku noć i sve odgledao..i „shvatio sam ja Njih“,al One Mene…?! Nemojte mi molim Vas persirati… Hvala Vama 🙂

     
   • Marina Majska

    12. маја 2014. at 7:36 am

    U redu. Prelazimo na ti 🙂

     
   • Dejan

    12. маја 2014. at 4:51 pm

    Hvala 🙂

     
 3. cy3a

  11. маја 2014. at 2:34 pm

  Серију нисам гледала, јер ми се не свиђа толико инсистирање на оном првом делу наслова. За књигу нисам ни знала да постоји, али је крај књиге, по ономе што си овде написала, много реалнији. Јер, хтели то да признају или не, мушкарци жене деле на две категорије…

   
  • Marina Majska

   11. маја 2014. at 3:36 pm

   Tačno, kao što to i žene rade… I uvek se setim one divne pesme Plavog orkestra… kad kaže – jedna ti kuha – a druga ti je sudbina…

    
 4. Tlanasworld

  12. маја 2014. at 6:58 pm

  Meni se u toj seriji najviše dopada ideja o snazi ženskog prijateljstva. Ma koliko nisam verovala u tu ideju dok sam bila mlađa, sada sam sve sigurnija da su ženska prijateljstva, ona iskrena i duboka, način da prevaziđemo mnoge teške trenutke u životu. Nažalost, imala sam brodolome i lomljavine prethodnih meseci, ali girlpower mi je omogućio da izađem koliko-toliko čitava.

   
  • Marina Majska

   12. маја 2014. at 8:47 pm

   To je ok. Priča o prijateljstvu. Ja imam dve prijateljice sa kojima se družim od svoje 7 godine… I nekoliko sa fakulteta. Neprocenjivo.

    
 5. Повратни пинг: Muškarci se ne žene takvim ženama

Da li ste pročitali?

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

 
Norvežanin

Psiholog piše blog.

Moje priče; Popović Nešo - Shonery

Pišem... Zašto? Odgovor je ispod...

evoblogamoga

žica na ptici

The Witch of Walkerville

Where spiritual & practical meet

Let's be unique

sequuntur somnia

brlogingblog

Život mi je samo mrlja ali ljubičanstvena, a u životu kao i na blogu stotine različitih stvari nabacane kao u brlogu.

simple Ula

I want to be rich. Rich in love, rich in health, rich in laughter, rich in adventure and rich in knowledge. You?

Je suis Mila

by Milica Pralica

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

Između zvezda i blata

Slike iz života jednog paora amatera i pesnika u pokušaju...

Andjelija Simic

Psychology unplugged

Jasna

Nije sramota ćutati, kad nemaš šta pametno da kažeš.

%d bloggers like this: